Cutremur pe piața imobiliară din Europa: fenomenul inevitabil care va ajunge și în România

de: Alexandru Puiu
25 07. 2022

Piața imobiliară din Europa a suferit transformări majore în ultimii ani, iar trendul se va menține și perioada următoare datorită unui fenomen analizat de experții Bloomberg. Este aproape inevitabil să nu-l resimțim și în România.

În ultimii ani, condițiile de viață din Statele Unite ale Americii s-au înrăutățit într-un ritm destul de alert. Pe lângă inflația care este la apogeul ultimelor patru decenii, criminalitatea sporită, atentatele armate care sunt la ordinea zilei, toate au încurajat o migrație masivă spre Europa. În consecință, conform Bloomberg, se poate observa o cerere fabuloasă de proprietăți imobiliare pe teritoriul Uniunii Europene, în rândul americanilor.

Americanii își cumpără case în Europa: care sunt destinațiile favorite

În timp ce visul american se spulberă pe zi ce trece, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră faptul că tot mai mulți americani optează ”să-și ia jucăriile” și să se mute în Italia, Portugalia, Spania, Grecia și Franța. În cifre, conform Sotheby`s International Realty, numărul cererilor inițiate de americani care doresc să se mute în Grecia, de exemplu, a crescut cu 40% în perioada aprilie – iunie 2022, comparativ cu perioada similară din anul trecut.

Un fenomen similar a fost identificat și de către Jack Harris, din partea companiei britanice de consultanță Knight Franks. Expertul a insistat pe faptul că cererea de imobiliare în rândul cetățenilor americani în țări precum Franța și Italia este cea mai mare din ultimii trei ani.

Dacă ne rezumăm la Italia, nu mai puțin de 12% din veniturile înregistrat de Sotheby`s din imobiliare au venit de la americani în primul trimestru din 2021, în creștere semnificativă față de 5% în 2020. Tot vizavi de acest trend care a devenit evident încă de anul trecut, în 2021, numărul americanilor care trăiesc în Portugalia a crescut cu 45% de la un an la altul. În Spania, creșterea din 2019 în 2021 a numărul de americani care au decis să locuiască în această țară europeană a fost de 13%.

La prima vedere, investițiile semnificative în imobiliarele europene au fost făcute de americani bogați sau pensionari. În ultimii ani, însă, odată cu tranziția masivă la munca de la distanță, bătrânul continent este fascinant și pentru angajați americani din IT, finanțe și alte industrii care încurajează telemunca.